werkvorm ‘tutor’

te gebruiken bij:

herhalingsoefeningen rekenen

materiaal: /

tijdsduur:

ongeveer 25 minuten (afhankelijk van het aantal oefeningen)

spelverloop:

De klas wordt verdeeld in groepjes van 4. In elk groepje is er een leerling die sterk is in rekenen. We noemen die leerling de tutor. In elk groepje is ook een leerling die zwak is voor rekenen. Deze krijgt twee punten toegekend. De overige 2 leerlingen hebben geen problemen met rekenen en blinken er ook niet in uit, de middengroep. Deze leerlingen krijgen één punt toegekend.
De kinderen moeten een zestal opdrachten oplossen. Deze staan op een werkblad of in hun werkschrift. Elke opdracht bestaat uit een aantal oefeningen. (voorbeeld: opdracht 1 zijn 10 optellingen, opdracht 2 zijn 10 aftrekkingen …)
Op het signaal komen de tutors naar de leerkracht toe. De leerkracht legt aan de tutors de eerste opdracht uit en legt uit hoe deze oefeningen op te lossen. De tutors gaan dan naar hun groep en leggen de oplossingswijze uit aan de groepsleden. De helft van opdracht 1 wordt in groep opgelost. Na een aantal minuten roept de lkr de tutors weer bij zich en legt opdracht 2 uit en geeft de gepaste oplossingswijze. Weeral gaan de tutors de opdracht uitleggen en oplossen in hun groep. Op die manier worden alle opdrachten besproken en de helft van de oefeningen opgelost. De tutor zorgt er voor dat de leerstof goed gekend is door de leerlingen die twee punten zijn toegekend.
Na het oplossen worden de tutors aan een aparte tafel gezet. Zij krijgen verdiepende opdrachten.
 De overige leerlingen lossen de overblijvende oefeningen individueel op. Na het oplossen worden de oefeningen klassikaal opgelost op het bord.
Na elke opdracht tellen de groepsleden hoeveel punten ze hebben verdiend. Voor elke juiste opdracht krijgen ze één punt voor een gewoon groepslid, twee voor een groepslid die zwakker is voor rekenen. De namen van de tutors staan op het bord. De gewonnen punten worden bij de tutor genoteerd.
De tutor die ,na het oplossen van alle oefeningen, de meeste punten heeft, is de winnaar en krijgt een beloning die eventueel met de groepsleden kan verdeeld worden.

tutor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s